Siirry pääsisältöön

Otto-syndrooma

Kirjaston hyllyjen välissä tuntuu oudolta, koska mikään ei houkuttele. Palautettuja tai ihan uusia on kaikki paikat täynnä. Vaan ei.

Joskus tuon kotiin matalan riskin kirjan: tuttu tekijä, niin ohut että maito ja leipä sopivat kassiin, helppo palauttaa luukusta. Sillä tavoin lähti mukaan Claes Anderssonin romaani Oton elämä.

Psykiatri Anderssonin romaanihenkilö Otto tarjosi terapeuttisen minä en olekaan ainoa -kokemuksen:
Otto ei osannut sanoa, johtuiko se jostain ajan trendistä vai hänen omasta taipumuksestaan, mutta häntä ei enää erityisesti huvittanut lukea romaaneja, toisin sanoen fiktiivisiä tai keksittyjä juttuja ja tarinoita, vaan hän etsi mieluummin käsiinsä tekstejä jotka olivat dokumentteja tai puolidokumentteja, elämäkerrallisia tai omaelämäkerrallisia, tai pohdiskelevia, aforistisia, jopa filosofisia.
Huvittuneena nimesin lukuhaluttomuuteni Otto-syndroomaksi. Oireet ovat niin pahat, että vieron myös tietokirjoja. Ohitan elämäkertahyllyn, josta ikäiseni naiset kaivavat aarteita.

Voi voi, innostuisinpa minäkin. Kirjastokortti on kyllä voimassa ja kevään uutuuksia varattu. Tapa istuu sitkeässä, vaikka suurkulutus on loppunut.

Claes Andersson,
Oton elämä : aikalaisromaani
WSOY 2011
ISBN 978-951-0-38280-6

Kommentit

  1. Jaffa7.2.15

    Oletko lukenut Riitta Jalosen Taide ja taudit? Siellä sanotaan, että kirjat ovat sairauksia ja sairaudet kirjoja. Purkaako kirjailija siis oman elämänsä sairaskertomusta ja etsiikö lukija omaansa?

    VastaaPoista
  2. Aivan tuntematon opus, mutta panin varaukseen. Kuulostaa niin mielenkiintoiselta, että saattaa poikia oikein postauksen, kunhan saapuu tänne stadin reunapuskan kirjastoon.

    VastaaPoista
  3. Olenkohan varannut väärän kirjan? Näkyy olevan jo tulossa, mutta hoksasin nyt, että HelMetin mukaan Taide ja taudit : tutkimusretkiä sairauden ja kulttuurin kosketuspinnoilla ei ole Jalosen, vaan sen on toimittaneet Karttunen & Niemi & Pasternack. Jalosella on Taudin syy -niminen romaani, joka asiasanoista päätellen saattaa liittyä aiheeseen. Kiinnostavammalta tosin kuulostaa se, jonka tilasin. Pitäisikö varata Jalosen romaanikin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaffa9.2.15

      Lue molemmat. Voi olla, että olen sotkenut kirjoittajat. Tämä kirja, jota tarkoitin, oli tutkimusantologia.

      Poista
    2. Siinä tapauksessa oikea kirja on se, mikä on jo tulossa, eli Karttunen &c. Varmaan syntyy postaus, kunhan saan kirjan ja ehdin sen lukea. Suurkiitos vinkistä, itse en olisi tämmöistä teosta ymmärtänyt ruveta etsimään.

      Poista
    3. Kävin hakemassa varauksen. Kirja on Karttunen &c, Taide ja taudit. Siihen sisältyy Riitta Jalosen artikkeli Mielen ja ruumiin luova liitto.

      Poista

Lähetä kommentti