Siirry pääsisältöön

Alastalon sanakirja

Volter Kilven romaani Alastalon salissa on oikeasti hauska. Ja huvia riittää, koska sivuja on yli 800. Määrä riippuu painoksesta.

Paras lukutapa on varmaan iltasatutyyppinen: sopivan mittaisia kappaleita ilman pitkiä taukoja, etteivät henkilöiden toilaukset unohdu.

Tarina sijoittuu 1860-luvun Kustaviin. Sikäläiset isännät ja kapteenit aikovat rakentaa kunnon laivan, kolmimastoisen parkin, joka seilaisi lisää rahaa pitäjään.

Romaani ei ole varsinainen merikirja. Koko saaristo elää siinä lammaskatraita myöten, puhumattakaan ihmisistä, niin miehistä kuin naisista, joita tulee sivuilla vastaan kaikensorttisia.

Ensimmäinen Alastalon salissa -postaukseni valmistuu pääsiäisen jälkeen.

Yllytän jo nyt lukemaan. Kirja on ihan muuta kuin tavallinen 30-luvun romsku. Tekstin läpi voi sitä paitsi hyvin tarkastella nykyistäkin maailmaa.

Kun pukspröötti ja muut meritermit hämmentävät:
  • Merislangia löytyy Espoon Kipparien sivuilta. Helppokäyttöinen sanasto, linkitys kuhunkin aakkosten kirjaimeen.
  • Pieni purjehdussanasto tuntuu sekavalta, mutta pidän siitä.
Verkkohaun tuloksia oli pitkä lista. En tiedä miksi päädyin näihin.

Kommentit

  1. Lainasin kirjan. Oikein vaikeata lukea minulle, pikaharppojalle. Käy keskittymisharjoituksesta. Hyvä idea tämä iltalukeminen, joskus vaikka yölukeminen. Mutta uskomattoman moni-ilmeistä, kuvaavaa, lumoavaa kieltä ja kuvausta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle kävi monta kertaa niin, että jaksoin vain lyhyen pätkän. Kannatti lopettaa, kun tarkkaavaisuus herposi ja lakkasin huomaamasta kirjailijan vihjeitä ihmisistään. Välillä sitten taas upposin pitkäksi aikaa.

      Poista
  2. Jaffa14.4.17

    Luin Kilven kootut kirjeet tulevalle vaimolleen. Kirjan kommenttiosassa joku sanoi, ettei Alastalossa ole juonta lainkaan eikä sitä pidä lukeakaan kuin romaania, vaan kyse on vain ja ainoastaan tunnelmista ja Volterin omalaatuisesta kielestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, siinä varmaan yksi syy ihastukseeni: juonen puute. Olen jotenkin kyllästynyt tarinoihin. Usein romaaneissa on henkilöitä napit vastakkain, jännittäviä tapahtumia ja päälle liimattuja seksikohtauksia (>< aidosti henkilön olemiseen kuuluva seksi) ynnä muuta turhaa pitämässä muka lukijan kiinnostusta yllä.

      Anteeksi, että vastaus kommenttiin viipyi. Tuli vähän pitkä pääsiäisreissu. Oli kaiken sortin vipinää, jonka keskellä blogin kanssa näpertely jäi, eikä puhelimen miniräppänäkään rohkaise julkaisutoimintaan.

      Poista

Lähetä kommentti